-->
Φυτολόγος
fitologos.blogspot.gr
ΑΡΧΙΚΗ » , , » ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ - Lycium barbarum Gojiberry

ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ - Lycium barbarum Gojiberry


gkotzi mperi
Δεντράκι με γρήγορη ανάπτυξη  καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο κι 
είναι περιζήτητο για τις ευεργετικές του ιδιότητες.  Το αποκαλούν και μούρο της ευτυχίας. Καρποφορεί  Μάϊο με Αύγουστο.    (Ξεπερνά τα 2,5 μέτρα)  

Το Γκότζι Μπέρι ανήκει στην κατηγορία των super φρούτων, όπως και το Ιπποφαές. Ασιατικής καταγωγής, πολυετές δεντράκι μ΄εύκολη ανάπτυξη, καλλιεργείται σ' όλο τον κόσμο κι είναι περιζήτητο για τις θεραπευτικές κι ευεργετικές του ιδιότητες. Αντιοξειδωτικό που βοηθά τη λειτουργία του συκωτιού, των νεφρών και του καρδιαγγειακού, το αποκαλούν "μούρο της ευτυχίας" επειδή βελτιώνει τη διάθεση και τη λίμπιντο και προσφέρει ενέργεια. Οι καρποί του έχουν έντονο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα, είναι μαλακοί, με γεύση σαν της σταφίδας και τρώγονται ωμοί ή αποξηραμένοι.

C, Β1, Β2, Β-Καροτίνη, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα.

Οδηγίες Φύτευσης: Φυλλοβόλο πολυετές φυτό που φτάνει σε ύψος τα 4 μ. Διατηρήστε το σε ύψος 1,5-2μ. για να έχετε καλύτερη καρποφορία. Μεταφυτέψτε το φυτό σε μεγαλύτερη γλάστρα σε ηλιόλουστη ή ημισκιερή θέση. Αναπτύσσεται σε αργιλώδη και σε άγονα, αμμώδη (θρεπτικά φτωχά) εδάφη καλά στραγγιζόμενα. Το φυτό αντέχει σε θερμοκρασίες  από -20 έως 40οC και θέλει σχετικά αλκαλικά εδάφη που να έχουν καλή στράγγιση.  Κλαδέψτε μετά το τέλος της καρποφορίας (το φθινόπωρο). Ποτίζετε προσεκτικά το χειμώνα. Από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο λιπαίνετε με  βιολογικό λίπασμα για φρούτα και λαχανικά. Οι πλήρως ώριμοι καρποί του μπορούν να φαγωθούν ωμοί, να αποξηραθούν ή να μαγειρευτούν. Σε κανονική παραγωγή αναμένεται να φτάσουν από τον 3ο χρόνο. Αν καλλιεργήσετε σε στυλ παλμέτας, οι αποστάσεις φύτευσης θα είναι 2x2-2.2μ. (220-230 φυτά/στρέμμα), ενώ αν κάνετε ελεύθερη φύτευση 2x3.5-4μ. (120 φυτά/στρέμμα).
Καρποφορεί από τον πρώτο χρόνο.

πηγή: www.greengreen.gr

SHARE