Κανέλα Κεϋλάνης-Ceylona Cinnamon-Cinnamomum verum (αληθινή κανέλα)

kanela
  Η αυθεντική κανέλα Κεϋλάνης έχει μακριά και ντελικάτα ξυλαράκια με λεπτές στρώσεις και ανοιχτό ηλιοκαμένο χρώμα. Είναι πιο λεπτή με πολλές στρώσεις. Είναι εύθραυστη και σπάει εύκολα, ενώ το άρωμά της είναι φίνο και γλυκό. Η κασσία είναι πιο σκουρόχρωμη και το ξύλο της είναι χοντρό και συμπαγές με λίγες στρώσεις, ενώ δεν σπάει εύκολα. Έχει έντονο και πικάντικο άρωμα. Είναι φθηνό και λιγότερο ποιοτικό μπαχαρικό. Η ποιότητα της κανέλας καθορίζεται από το χρώμα και την τρυφερότητα του φλοιού.

    Οι ιδιότητες της κανέλας Κεϋλάνης είναι αναρίθμητες, παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί κατά του κρυλογήματος, της γρίπης, για την προαγωγή της καλής πέψης, για την εντερική καντιντίαση, για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου κ.α. Εκτιμάται μέχρι σήμερα για τις θερμαντικές, αντισηπτικές και αντιικές της ιδιότητες. Είναι αντιμικροβιακή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και της γενικής χοληστερόλης, καταπολεμά τους πόνους της αρθρίτιδας λόγω των αντιφλεγμονωδών της ιδιοτήτων. Περιέχει μαγγάνιο, σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Η κινναμαλδεύδη, το βασικότερο συστατικό της, επιδρά στα αιμοπετάλια προλαμβάνοντας την δημιουργία θρόμβων. Αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, είναι διεγερτική της μήτρας και βοηθά στη χώνεψη.

   Τα τελευταία χρόνια, η ιατρική κοινότητα έχει στρέψει το βλέμμα της στο δημοφιλές μπαχαρικό λόγω κυρίως της επίδρασής του στην καταπολέμηση του διαβήτη. Επιστημονικές έρευνες και πειράματα έχουν αποδείξει την ικανότητα της κανέλας να μειώνει την αυξημένη γλυκόζη στο αίμα. Η ουσία MHCP της κανέλας, που ανήκει στις πολυφαινόλες, μιμείται την ινσουλίνη, ενεργοποιεί τους κυτταρικούς υποδοχείς ινσουλίνης και δρα εντός των κυττάρων σε συνέργεια με την ινσουλίνη. Επιπλέον, λόγω των αντιοξειδωτικών της ουσιών της η κανέλα δρα κατά των μεταβολικών διαταραχών, που επιδρούν στην αρτηριακή πίεση, στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Διαφορές Κανέλας Κεϋλάνης και Κανελας Κασσίας

   Το κοινό συστατικό και η μεγάλη διαφορά των δυο ποικιλιών κανέλας βρίσκεται στην κουμαρίνη. Η κουμαρίνη είναι ένα φυσικό, φυτικό συστατικό που έχει ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες. Επειδή το αίμα μας πρέπει να διατηρήσει την ικανότητα του να πήξει σε περιόδους τραυματισμού, η υπερβολική πρόσληψη κουμαρίνης κατά τη διάρκεια μια παρατεταμένης χρονικής περιόδου μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία. Το επίπεδο φυσικής κουμαρίνης στην Κανέλα Κεϋλάνης είναι σε χαμηλότερο ποσοστό μόλις στο 0,4% σε σχέση με το ποσοστό που περιέχεται στην Κανέλα Κασσία που φτάνει το 5%.

   Δυστυχώς η κουμαρίνη είναι τοξική σε υψηλές δόσεις στον άνθρωπο και προξενεί βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά. Η κουμαρίνη ως επί το πλείστον βρίσκεται στην κασσία, ενώ η κανέλα Κεϋλάνης περιέχει αρκετά χαμηλότερες ποσότητες. 


πηγή: http://votanakaifisi.blogspot.gr/
Κοινοποιήστε :