Αύγουστος: Εργασίες στο κήπο


Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών για τους περισσότερους, αλλά όχι και τον κήπο! Για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις όταν επιστρέψετε από τις διακοπές σας, εξασφαλίστε το καλό πότισμα των φυτών όσο θα λείψετε. Αν έχετε αυτόματο πότισμα, πριν φύγετε για διακοπές ελέγξτε ότι λειτουργεί σωστά και δεν έχει ζημιές που να προκαλέσουν άσκοπη σπατάλη νερού.
Αν έχετε προγραμματιστή μπαταρίας, καλό θα ήταν να αλλάζατε τις μπαταρίες αν δεν το κάνατε την άνοιξη, για να μην σταματήσει να λειτουργεί όσο λείπετε. Διαφορετικά θα επικαλεστείτε τη βοήθεια κάποιου φίλου!

Δουλειές του μήνα:

Θάμνοι-δέντρα-αναρριχώμενα- Προσπαθήστε να αυξήσετε την υγρασία του εσωτερικού χώρου με δίσκους που περιέχουν υγρό χαλίκι ή ψεκάζοντας τα φύλλα των φυτών όσο συχνά μπορείτε.
- Ποτίζετε τα φυτά όσο συχνά χρειάζεται, ελέγχοντας πάντα το χώμα πριν ποτίσετε.
- Πλένετε με το λάστιχο τα φύλλα των φυτών για να απομακρύνετε τη σκόνη και τυχόν έντομα, όσο συχνότερα μπορείτε.
- Στα ανθοφόρα και κυρίως στα ετήσια φυτά, κόβετε συχνά τα μαραμένα λουλούδια για να ενισχύσετε την παραγωγή νέων μπουμπουκιών.
-Προγραμματίστε από τώρα ποια λαχανικά φθινοπωρινής και χειμωνιάτικης συγκομιδής θέλετε να σπείρετε τον άλλο μήνα, ώστε να τους προμηθευτείτε έγκαιρα μόλις είναι διαθέσιμοι στην αγορά. Επίσης, αρχίστε να σκέφτεστε τι θα θέλατε να φυτέψετε στον κήπο ή στις γλάστρες σας τον Σεπτέμβριο.
- Κόβετε τις κορυφές συχνά από τα μυρωδικά φυτά και μην τα αφήνετε να ανθίσουν (π.χ. βασιλικός, άνηθος) γιατί η ενέργειά τους θα διοχετευτεί στη δημιουργία σπόρων κι όχι σε νέο φύλλωμα. Αν η συγκομιδή σας είναι μεγαλύτερη από τις ανάγκες σας, σκεφτείτε να αποξηράνετε ή να καταψύξετε ότι περισσεύει.
- Λιπαίνετε κανονικά αλλά όχι μέρες με πολύ καύσωνα.
- Τα εποχικά λαχανικά όπως οι τομάτες, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες, τα αγγούρια και τα κολοκυθάκια είναι στο πιο παραγωγικό τους στάδιο. Μαζεύετε τους καρπούς και φροντίστε καθώς μεγαλώνουν να μην ακουμπούν στο χώμα (π.χ. τα κολοκυθάκια ή οι κολοκύθες) για να μην σαπίσουν.
- Κλαδέψτε συχνά τα ξερά λουλούδια και φύλλα από τα φυτά σας για να τα ενισχύσετε. Αφαιρείτε τα ξερά άνθη από τις Βουκαμβίλλιες για να συνεχίσουν να ανθίζουν μέχρι τις αρχές χειμώνα. Κλαδέψτε τα φυτά Βειγκέλιας ελαφρά, αφού έχουν σταματήσει να ανθίζουν. Κλαδέψτε τους πράσινους φράκτες για να διατηρήσετε το σχήμα τους. Κορφολογήστε ή κλαδέψτε τα ετήσια που έχουν μεγαλώσει άνισα. Με αυτόν τον τρόπο θα τα ανανεώσετε και θα είναι όμορφα για ένα ή δύο μήνες ακόμη ανάλογα με το πότε θα κρυώσει ο καιρός.
- Συγκομίστε τα φραγκοστάφυλα και τα βατόμουρα από τα φυτά σας. Αν τα αφήσετε στα φυτά αφού ωριμάσουν, μάλλον θα σας προλάβουν τα πουλιά! Μετά το μάζεμα των καρπών κλαδέψτε τα φυτά χαμηλά.

Βολβοί- Μην φυτέψετε ακόμη σπόρους ή βολβούς για χειμωνιάτικη ή ανοιξιάτικη ανθοφορία, περιμένετε να πέσει η θερμοκρασία.
- Σχεδιάστε που θα φυτέψετε φθινοπωρινούς βολβούς που θα ανθήσουν μέσα στο χειμώνα και την επόμενη άνοιξη. Μπορείτε να προνοήσετε από τώρα για την νέα εικόνα του μπαλκονιού ή του κήπου σας.
- Κλαδέψτε τα ξερά φύλλα των βολβών που έχει τελειώσει η άνθηση τους και σταματήστε να τους ποτίζετε.
- Ψαλιδίστε τα ξερά άνθη της Κροκόσμιας, για να έχουν δύναμη τα φυτά να ανθίσουν περισσότερο. Ο κάθε βλαστός έχει περισσότερα από ένα λουλούδια, οπότε πριν τον κλαδέψετε περιμένετε να ανοίξουν όλα.
- Τα φυτά Σολιδάγκο έχουν αρχίσει να ανθίζουν και χρειάζονται να ψαλιδίζονται συχνά τα άνθη τους μόλις ξεραθούν.
- Ξεφυτέψτε τους βολβούς των φυτών Σπάραξις, μολις τελειώσει η ανθοφορία τους.
- Κλαδέψτε τα φυτά Ακουιλέγιας χαμηλά αφού έχει τελειώσει η άνθηση τους.
- Ψαλιδίστε τα ξερά λουλούδια της Ημεροκαλλίδας.

Γκαζόν- Το πότισμα συνεχίζεται με την ίδια διάρκεια και συχνότητα, πάντα πολύ πρωινές ώρες (η ιδανική ώρα είναι νωρίς το πρωί πριν να βγει ο ήλιος).
- Το κούρεμα του γκαζόν συνεχίζεται κάθε βδομάδα.
- Κάντε ριζοκοπή στο γκαζόν που μεγαλώνει στους λάκκους των φυτών.
- Οι λιπάνσεις επίσης συνεχίζονται, ανά δύο εβδομάδες, μετά από κούρεμα. Μετά πρέπει να γίνει καλό πότισμα για να μην προκληθούν καψίματα. Αν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές καθυστερήστε τη λίπανση για το Σεπτέμβρη.
- Επειδή ο Αύγουστος είναι ο πιο δύσκολος για το γκαζόν και οι μύκητες εμφανίζονται συχνά, καλό είναι να εφαρμόσετε ένα προληπτικό ψεκασμό, πάντα σύμφωνα με τις συμβουλές εξειδικευμένων γεωπόνων.